Isolatie met schuimbeton wordt om verschillende redenen toegepast in vloeren van gebouwen. De belangrijkste redenen zijn gericht op het verbeteren van thermisch comfort, het verminderen van energiekosten en het verminderen van milieueffecten.

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom isolatie belangrijk is.

vloerisolatie

Thermisch comfort. Isolatie helpt bij het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur gedurende alle seizoenen. In de winter houdt het de warmte binnen, terwijl het in de zomer de hitte buiten houdt. Dit resulteert in een meer constante en aangename binnentemperatuur.

Energie-efficiëntie. Goede isolatie vermindert de behoefte aan verwarming en koeling. Dit resulteert in lagere energiekosten, omdat het energieverlies door warmteoverdracht door muren, daken en vloeren wordt verminderd. Het verhoogt ook de efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen.

Kostenbesparing. Door de verminderde energiebehoefte dalen de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk. Hoewel de initiële investering in isolatie kan variëren, worden de kosten vaak snel terugverdiend door lagere energierekeningen op de lange termijn. Wat kost éém m2 schuimbeton?

Milieuvriendelijkheid. Minder energieverbruik betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen die worden gegenereerd bij de opwekking van energie. Isolatie draagt dus bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van een gebouw.

Voorkomen van vochtproblemen. Isolatie helpt ook bij het voorkomen van condensatie en vochtproblemen in muren en plafonds. Dit is belangrijk omdat vochtige omstandigheden schimmelgroei en structurele schade kunnen bevorderen.

Geluidsisolatie. Naast thermische isolatie kan isolatie ook geluidsoverdracht verminderen, waardoor een rustiger en comfortabeler binnenklimaat ontstaat.

Verbetering van de waarde van het onroerend goed. Goede isolatie kan de waarde van een gebouw verhogen, omdat potentiële kopers vaak op zoek zijn naar energiezuinige eigenschappen met lage operationele kosten.

Samengevat draagt isolatie bij aan het creëren van een energiezuinig, comfortabel, en duurzaam binnenklimaat, wat zowel economische als milieuvriendelijke voordelen met zich meebrengt.