Waarom kruipruimte isoleren

Bij het verduurzamen van een woning is één van de dingen waar als eerste naar wordt gekeken het isoleren van de kruipruimte

De kruipruimte is de ruimte onder de begane grondvloer en bij veel woningen is deze ruimte vochtig en/of koud. Deze koude en vocht trekken door de vloer naar boven, de woonruimte in. Het gevolg is een minder aangenaam binnenklimaat, koude voeten en tocht over de vloer.

kruipruimte-isoleren-2023

Daarnaast lekt er veel warmte vanuit de woonruimte via de vloer de kruipruimte in, wat een nadelig effect heeft op het energieverbruik. Isoleren van de kruipruimte heeft dus zeker zin om warmteverlies te voorkomen en het wooncomfort te vergroten. Verduurzamen van een woning gaat hand in hand met (kruipruimte) isolatie.

Hoogte van kruipruimte om te kunnen isoleren

Een kruipruimte kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. In de meeste gevallen wordt er tegen de onderkant van de vloer isolatiemateriaal aangebracht. Dit isolatiemateriaal verhindert dan het optrekken van vocht en kou door de vloer naar boven en de uitstraling van warmte naar beneden.

Aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderkant van de kruipruimte is alleen mogelijk als er voldoende bewegingsruimte in de kruipruimte is. De minimale hoogte is ongeveer 50 cm. Om de isolatie aan te brengen moet er iemand de kruipruimte in en bij minder 50 cm is dat niet te doen. Ook moet er voldoende ruimte zijn om het isolatiemateriaal te ver- en bewerken.

Isoleren van kruipruimte met weinig ruimte

Is de ruimte tussen de bodem en onderkant vloer minder dan 50 cm, dan is het erg lastig om isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan te brengen. Het is niet zo dat de kruipruimte dan niet geïsoleerd kan worden, alleen is het te gebruiken isolatiemateriaal anders.

Een lage kruipruimte kan worden geïsoleerd door er isolatieparels of isolatiechips in te spuiten. Deze parels zijn kleine bolletjes van EPS of XPS die van buitenaf met behulp van een slang in de kruipruimte geblazen worden. Isolatiechips wordt op dezelfde manier aangebracht maar is groter van stuk. De parels of de chips komen daarbij op de bodem van de kruipruimte te liggen en zit dus niet vast aan de onderkant van de vloer. Deze vorm van isolatie noemen we bodemisolatie.

Isoleren van kruipruimte met weinig ruimte

Bij het inblazen van het isolatiemateriaal is het belangrijk dat er in de gehele kruipruimte een voldoende dikke laag, minimaal 30 cm, komt te liggen. Het grote voordeel van deze vorm van isolatie, dat ook een eventueel vochtprobleem in de kruipruimte is opgelost, mits er gezorgd wordt voor voldoende ventilatie. De parels of de chips gaan drijven op het water in de kruipruimte en voorkomen daarmee dat het vocht verdampt.

Soorten isolatiemateriaal voor kruipruimte

Er zijn verschillende soorten materialen beschikbaar om een kruipruimte mee te isoleren. De bekendste zijn:

Isolatiefolie

Isolatiefolie bestaat uit lagen stilstaande lucht gecombineerd met aluminiumfolie. Deze folie is makkelijk te verwerken en vraagt geen bijzondere voorzorgs- of veiligheidsmaatregelen. Door de stilstaande lucht is er geen warmte-uitwisseling tussen de kruipruimte en de vloer. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de warmte terug de vloer in wordt gestraald.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn er in verschillende materialen, zoals PIR, EPS en XPS. PIR staat voor polyisocyanuraat en wordt ook wel de verbeterde versie van PUR genoemd. EPS is beter bekend onder de naam piepschuim of tempex en is geëxpandeerd polystyreen. XPS is bijna hetzelfde als EPS en is geëxtrudeerd polystyreen. Deze platen zijn voorzien van een dampdichte laag die vocht tegenhoudt.

Isolatieplaten

Minerale wol

Minerale wol is gemaakt van glas of steen. Gemaakt van glas noemen we het glaswol, gemaakt van steen noemen we het steenwol. In beide gevallen worden lange draden gesponnen van de basisstof, die vervolgens verwerkt worden tot platen of dekens. Grote voordeel van minerale wol is dat het niet brandbaar is, wat een positief effect heeft op de brandveiligheid van uw woning

Kruipruimte isoleren zonder kruipluik

Als uw woning wel een kruipruimte heeft maar geen kruipluik, dan is het toch mogelijk om uw kruipruimte te isoleren. U kunt overwegen om een kruipluik te (laten) maken door een gat in uw vloer te zagen. Bij veel woningen zit het kruipluik achter de voordeur en ligt de deurmat er bovenop. Zo is het kruipluik niet direct zichtbaar maar de kruipruimte wel toegankelijk.

Kruipruimte isoleren zonder kruipluik

Door een kruipluik te maken krijgt u toegang tot de kruipruimte en kunt u deze ook inspecteren. Is de kruipruimte schoon en droog of ligt er puin of staat er water in? Deze vragen zijn belangrijk om te beantwoorden voordat u de kruipruimte daadwerkelijk gaat isoleren. De keuze van het isolatiemateriaal hangt ook af van de beschikbare ruimte.

Zelf kruipruimte isoleren

Het isoleren van de kruipruimte is een klus die een beetje handige doe-het-zelver vrij eenvoudig zelf kan doen, zeker als de kruipruimte goed toegankelijk is. Belangrijk is wel om te kiezen voor isolatiemateriaal dat goed te verwerken is in de beschikbare ruimte. Bij een relatief ondiepe kruipruimte kan het lastig zijn om grote platen te hanteren. Het kan dan beter zijn om te kiezen voor een deken van minerale wol of isolatiefolie.

Let daarop wel op de vereiste isolatiewaarde. Immers, niet elk isolatiemateriaal heeft dezelfde isolatiewaarde en levert daarmee dezelfde isolatieprestatie.